STAD VAN NEDERLAND

toekomst in beweging

TNT post logo NAI logo
Toekomst in beweging

Inleiding

Stad van Nederland

De stad kan een bruisende, dynamische plek zijn. Waar je maar al te graag bent, omdat het daar allemaal gebeurt. Maar ook een overvolle, met stress overladen chaos die je liever ontvlucht. De stad is het allemaal: indrukwekkend, weerzinwekkend, gezellig, hectisch, mooi, lelijk, charmant, eng.

Stad van Nederland is een tentoonstelling waarin emoties de boventoon voeren. De tentoonstelling voert de bezoeker door de Nederlandse stad zoals we die allemaal kennen; met zijn historische centrum, zijn bedrijventerreinen, zijn VINEX-wijken. Gebouwd met maquettes uit de indrukwekkende collectie van het NAi. Maar vooral ook een stad die bestaat uit verhalen van mensen.

Bezoekers van Stad van Nederland luisteren tijdens hun tocht door de stad naar bewoners, die hun ongezouten meningen geven. Waar de ene bewoner vol bewondering spreekt, is de ander juist vol afschuw. En op een ander moment precies andersom.

Uiteindelijk voert de tentoonstelling ook naar de stad van de toekomst. Hoe ziet de Nederlandse stad eruit over 40 jaar? Of 200? Architecten denken al na over de toekomst; plannen worden al gemaakt. Vijf van die ontwerpen staan niet alleen in Stad van Nederland, maar ook op deze serie postzegels. De toekomst is al in beweging!

Met UAR ook op locatie te zien!

De gebouwen op de vijf postzegels staan er nog niet, maar zijn tóch al te zien op de plekken waar ze moeten komen. Met UAR, de Urban Augmented Reality app van het NAi, verschijnen de gebouwen ook levensgroot op locatie. UAR is te downloaden voor iPhone in de App Store en voor Android-toestellen in de Android Market.
UARVoor meer informatie: www.nai.nl/uar

Kenniscluster Arnhem

Feiten:
Aantal functies onder één dak: zes
12.000 vierkante meter
Auditorium heeft tribune voor theater-
en filmvoorstellingen

Neutelings Riedijk Architecten

Kenniscluster Arnhem

'Een cultuurhuis voor iedereen!' riepen plannenmakers in de gemeente Arnhem, waarna ze een prijsvraag uitschreven. Neutelings Riedijk Architecten wonnen met hun ontwerp voor het Kenniscluster. De verwachting is dat het gebouw zó levendig wordt, dat Arnhemmers er niet zomaar aan voorbij zullen lopen.

In het Kenniscluster komen straks onderwijs- en erfgoedinstellingen, bibliotheek, museum, muziekschool en boekwinkel samen. De architecten vonden het combineren van deze functies niet ver genoeg gaan en kwamen met een ontwerp voor een binnenstraat. Een straat waar bezoekers van het gebouw elkaar in een ongedwongen sfeer kunnen ontmoeten.

"Een straat waar bezoekers van het gebouw elkaar in een ongedwongen sfeer kunnen ontmoeten."

In het ontwerp voor het Kenniscluster Arnhem is de route door het gebouw een spannende beleving. De bezoeker loopt over een brede trap omhoog langs een boekenwand, om uit te komen bij een venster met zicht op de Rijn. Van de ondergrondse verdieping tot de vijfde; er is op elke verdieping wat anders te beleven.

Parkeertoren

Feiten:
Hoogte: 100m
Capaciteit: 450 auto's
Aantal autoliften: zes

Studio Marco Vermeulen / HAU

Parkeertoren

Parkeergarages, daar wil je nog niet dood gevonden worden. Het is er tochtig en donker, het stinkt en alles is van beton. Kortom, het zijn niet de fijnste plekken om te verblijven. Volgens ontwerpers Marco Vermeulen & Theo Hauben wordt parkeren juist fun. Tegelijkertijd lossen de ontwerpers de parkeerproblemen in binnensteden eenvoudig en efficiënt op.

Het is met de huidige techniek mogelijk om een auto op te pakken en in een lift te zetten. Het ontwerp van een parkeertoren hoeft dan ook geen toekomstmuziek te zijn. Het is een vernuftige oplossing voor de parkeerbehoefte, die nog altijd groeit. Maar wat belangrijker is, de toren introduceert glamour in het parkeren.

Je kunt je auto onder aan de toren achterlaten, waarna deze volautomatisch in de skyline wordt geparkeerd. Je kunt ook in je auto blijven zitten en je vergapen aan het uitzicht vanuit je luie autostoel.

"De parkeertoren is daarmee niet alleen een voorziening, maar ook een baken."

Het in hoog tempo stapelen van auto's wordt een visueel spektakel. Een volle toren geeft een kleurrijk resultaat, in minder drukke tijden zal de toren transparanter ogen.

De Parkeertoren stopt de auto niet weg in een donkere doos, maar etaleert de auto als een chocolaatje in een bonbondoos. Parkeren evolueert daarmee van een praktische voorziening tot een beeldbepalend element in de skyline van de stad.

Skytower

Feiten:
Ronddraaiend restaurant
Hoogte toren: 110 meter
Tweede gevel van transparant
vezelversterkt doek

SeARCH

Skytower

Bij de opdracht om een toren te ontwerpen gaat menig architect er eens goed voor zitten. Vaak wordt het een imponerend gebouw, of zelfs een teken van macht en dominantie. In het geval van de Skytower is het ontwerp eerder verfijnd en elegant. SeARCH combineert in het ontwerp luxe en comfort met - naar eigen zeggen - eigenzinnigheid en dynamiek.

Waar hoge gebouwen staan, waait het beneden op straat extra hard. Ook is het ingewikkeld het binnenklimaat van een toren goed te regelen, als de gevel uit veel glas bestaat. SeARCH bedacht een slim soort toren. Met een gevel waarvan je de ramen nog gewoon open kunt zetten.

Daaromheen ontwierp SeARCH een tweede huid, een soort lang gordijn van doorschijnend doek. De zon schijnt daardoor minder fel naar binnen. Resultaat: je voelt je prettig in deze toren. En voor mensen die op straat langslopen, valt het met de windkracht ook wel mee.

"...een toren met een eigenzinnige uitstraling en identiteit; internationaal, hoogstedelijk, trendy en spannend."

De locatie is de noordoever van het IJ in Amsterdam. Bijzonder aan deze wijk is dat er sprake is van 'branding' van het gebied. Alle ontwikkelingen in het gebied dienen hier 'het merk' te ondersteunen.

Daarom ontwierp SeARCH een toren met een eigenzinnige uitstraling en identiteit; internationaal, hoogstedelijk, trendy en spannend.

Bovenin heb je uitzicht op de binnenstad en het polderlandschap van Noord-Holland. Als slagroom op de taart bevat de bovenste verdieping van de toren een draaiend restaurant met een fenomenaal uitzicht. Wow...

Boekenberg Spijkenisse

Feiten:
Materiaal vloeren: klinkers
Aantal boeken: 150.000
Boekenkasten zijn gemaakt
van recycled landbouwplastic

MVRDV

Boekenberg Spijkenisse

Wat is nog de noodzaak van een bibliotheek in tijden van razendsnelle digitale vooruitgang? Maakt internet een speciaal huis voor boeken niet overbodig? Architectenbureau MVRDV, ontwerpers van de nieuwe bibliotheek in Spijkenisse, vindt van niet. Een bibliotheek heeft een belangrijke functie als ontmoetingsplek en het boek is nog steeds een geliefd medium. Wel geven de architecten het gebouw een andere naam: het is geen bibliotheek, maar een boekenberg.

De boekenberg Spijkenisse is een omkering van de klassieke bibliotheek. Niet een gesloten gebouw met boeken maar letterlijk een berg van boeken midden in de stad.

Om de uitdaging aan te gaan met iPads, e-readers en smartphones staat het boek in een aanlokkelijke etalage. De glazen gevel geeft het gebouw ook 's nachts aantrekkingskracht, je kijkt letterlijk het verlichte gebouw in.

"Niet een gesloten gebouw met boeken maar letterlijk een berg van boeken midden in de stad."

MVRDV voegt hier iets specifieks aan toe: het ontwerp heeft een herkenbaar karakter voor inwoners van de stad. De vorm herinnert namelijk aan een boerderij.

Een bekende verwijzing, want het landschap rondom Spijkenisse staat er vol mee.

De aantrekkingskracht van de architectuur spreekt zo de bewoners van deze stad aan en vormt een levendig, publiek uithangbord. Regelrechte reclame voor de kennis, informatie en cultuur. En ja, die ligt behalve op het web, óók nog steeds in boekvorm opgeslagen.

Windpost Maasvlakte

Feiten:
Hoogte: 700 meter
Gevel bestaat uit
749 propellors
Uitzicht op een
heldere dag: 30 km

ZUS

Windpost Maasvlakte

De tweede Maasvlakte wordt een industriële woestenij, de menselijke schaal ontbreekt er geheel. Op de kop van dit nieuwe havengebied verschijnt in de toekomst een cordon van windmolens van 150 meter hoogte. Tussen deze reuzen is een radarmast gepland. In 2009 heeft het Havenbedrijf Rotterdam aan drie ontwerpbureaus gevraagd om een schetsontwerp te maken voor deze radarmast, met een functie van landmark en uitzichtpunt. Geen van de ontwerpen worden uitgevoerd, wel kwam er een bijzonder vernuftig idee uit voort.

Een van de ontwerpen is de Windpost van het architectenbureau ZUS. Zij maakten geen puur functioneel ontwerp maar een mast die ook als uitkijktoren dienst doet.

Een wenteltrap slingert zich achter een scherm van kleine windturbines een weg naar boven. Eenmaal boven aangekomen, vormt het uitkijkplatform - als je durft! - een machtige beloning.

Nieuwsgierige recreanten hebben allang ontdekt dat je op de Maasvlakte heel goed kunt surfen, vliegeren, hanggliden of gewoon de hond uitlaten. Wind is in alle opzichten bepalend voor de beleving van het gebied. In dit oer-Hollandse panorama van zee, strand en lucht, speelt de Windpost een dubbelrol. Het is functioneel, de wenteltrap is namelijk nodig voor het afstellen van de propellers. Maar de trap is er vooral voor dagjesmensen die over de omgeving willen uitkijken.

"Eenmaal boven aangekomen, vormt het uitkijkplatform - als je durft! - een machtige beloning."

ZUS vroeg zich af wat de betekenis is van de Maasvlakte. Het is ook een openbaar gebied en dat blijft het door de Windpost: iedere bezoeker die de Windpost beklimt heeft straks een dramatisch uitzicht over Zuidwest Nederland. Omringd door woest draaiende propellers. Door de Windpost is de toekomst letterlijk in beweging.